O Laur Marszałka Mazowsza ubiegało się w tym roku 98 produktów lokalnych i regionalnych. W szranki stanęły osoby indywidualne i przedsiębiorstwa. Mamy dobrą wiadomość - trzy produkty z powiatu płońskiego zostały nagrodzone i wyróżnione. Ciekawe, czy już je znacie?
W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. W tym roku do konkursu zgłoszono 98 produktów. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało siedem wyróżnień.
- Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty - często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców - powiedział Adam Struzik podczas uroczystego wręczania „Laurów Marszałka" w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach - producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
W tym gronie aż trzy produkty wytwarzane na terenie powiatu płońskiego zdobyły uznanie jury. Oto nasze asy atutowe tego roku na Mazowszu:
TWARÓG STAROPOLSKI KRAJANKA PÓŁTŁUSTY - Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorstw
LACPOL - Zakład Mleczarski Sp. Z O.O. W Płońsku Z/S W Skarżynie, Skarżyn
Twaróg Staropolski jest naturalnym produktem o świeżym aromacie, bogatym smaku i delikatnej konsystencji. Stanowi doskonałe źródło białka, łatwo przyswajalnego wapnia, tłuszczu, węglowodanów i witamin. Dzięki tradycyjnej technologii możliwe jest uzyskanie łagodnego, domowego smaku „białego sera".
Twaróg Staropolski produkowany jest z pasteryzowanego mleka, zaszczepionego czystymi kulturami mleczarskimi. Powstały twaróg o odpowiedniej gęstości jest ręcznie krojony
i pakowany.
LODY MALINOWE I TRUSKAWKOWE Z KROCZEWA - wyróżnienie w kategorii przedsiębiorstw
Piekarnia-Cukiernia Piekarczyk, Kroczewo, Załuski
Lody wytwarzane są na terenie gminy Załuski, terenów słynących z uprawy malin i truskawki. Owoce wykorzystywane w produkcji lodów pochodzą od wieloletnich indywidualnych dostawców. Sok z cytryn użyty przy produkcji wyciskany jest wyłącznie z świeżych owoców, a mleko i śmietana pochodzą z okręgowej spółdzielni mleczarskiej. Lody nie mają zatem żadnych konserwantów ani chemicznych barwników. Lody wyróżniają się wyjątkowym smakiem. Receptura lodów została opracowywana przez wybitnego specjalistę w tej dziedzinie, oparta jest jednak o lokalne tradycje kulinarne. Dzięki regionalnym składnikom lody są wyjątkowe w skali całego kraju.
POLĘDWICA WĘDZONA - wyróżnienie w kategorii przedsiębiorstw
Gerard Sobolewski PPHU Gerard Sobolewski, Nowa Dzierzążnia
Polędwica wędzona wyróżnia się spośród innych tego typu produktów wyjątkowymi walorami smakowymi. Do przygotowania wyrobu używane są wyłącznie najlepsze surowce. Produkcja mięsiwa prowadzona jest na małą skalę, dzięki czemu duża uwaga poświęcana jest prawidłowemu przebiegowi procesu przygotowania wyrobów. Wszystko to sprawia, że uzyskany produkt ma wysoką jakość, niepowtarzalny smak i aromat.(P)
Na zdjęciu tytułowym: marszałek Mazowsza Adam Struzik wręcza pamiątkowy grawerton Romanowi Korzybskiemu, prezesowi LACPOL - Zakładu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Płońsku z/z w Skarżynie.